Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставки във Висшия съдебен съвет срещу натиска върху съдебната система

Снимка: Архив

Безпрецедентен акт на протест на членове на Висшия съдебен съвет: Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставки, за да се разграничат от порочната недемократична и лобистка кадрова политика на съвета. Основен мотив на двете съдийки  да напуснат органа е изборът на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Днес двете оставки бяха обсъдени на заседание на Висшия съдебен съвет."Категорично отказвам да коментирам думите на Бойко Борисов не защото нямам какво да кажа, а защото цивилизованият диалог и тон между институциите стои в основата на държавността", каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.А главният прокурор Борис Велчев отбеляза, че "когато един човек е избран с 18 гласа, това е убедително мнозинство и човек дисциплинирано трябва да го приеме". Коментари направиха и други магистрати. Целия репортаж на Даниел Инков, излъчен в предаването "12 плюс 3 ", можете да чуете в звуковия файл.

"Тези оставки лично мен не ме изненадват", заяви в интервю за предаването Ива Пушкарова, д-р по наказателно право и допълни, че оставките са проява на настроения, оценки и несъгласия, които съществуват много отдавна в съдебната система. "Съдебната система много отдавна се съпротивлява на външен натиск, особено идващ от политическите власти, като винаги до момента го е правила в рамките на добрия тон и в рамките на диалога, без да се стига до крайности като оставки, но очевидно, когато един натиск не може да бъде спрян по друг начин, се стига до такъв вид заявяване на позиция", добави Пушкарова. В интервюто тя каза, че този случай е симптоматичен за методите на управление изобщо в страната и че той изразява отказа на правителството да поеме отговорност за съдебната система. Цялото интервю на Снежана Иванова можете да чуете в звуковия файл.

В интервю за същото предаване съдия Капка Костова заяви, че е очаквала професионален дебат, който не се е състоял. Тя определи оставката си като лична и професионална позиция, която няма нищо общо с политиканстването. Според нея става въпрос за "извращаване на фактите, ескалация на негативизма и озлоблението". Интервюто на Силвия Великова със съдия Капка Костова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна