Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сините да внесат вот на недоверие заради фискалния резерв, настояват от ОДС-2

Стефан Софиянски настоява правителството да даде отговор къде са липсващите 3 милиарда лева.
Снимка: БГНЕС

Синята коалиция да внесе вот на недоверие към правителството заради липсващи пари във фискалния резерв, настояват от Общността на демократичните сили /ОДС-2/. Стефан Софиянски обясни пред "Хоризонт", че във фискалния резерв е имало 7,8 милиарда лева през юли 2009 година, когато управлението е поето от ГЕРБ, сега тези средства са се стопили до 4,7 милиарда лева. От ОДС-2 настояват правителството да даде отговор къде са липсващите 3 милиарда лева. Похарчени са 3 милиарда от нашите пари и въпросът е къде са отишли тези милиарди, пенсии не са повишени, не са изградени големи инфраструктурни обекти, дефицитът остава изключително висок, икономиката е в тежко положение, каза Стефан Софиянски.

Софиянски съобщи, че днес от ОДС-2 са изпратили в СДС мотиви за вот на недоверие. Като най-сериозен мотив той намира намаляването на държавния резерв. Затова помагаме на колегите от Синята коалиция, които ако имат политическото мъжество могат да сложат тези цифри на масата и да поискат обяснение при един вот на недоверие, подчерта Стефан Софиянски.

Според Софиянски вотът, който ще се дебатира в четвъртък е подготвен така, че по-скоро да не мине, отколкото да мине. По думите му, мотивите са слабо и непрофесионално подготвени.

Софиянски изрази притеснение от броя гласували граждани в предварителните избори за президент и кмет на София на Синята коалиция. Според него 20 хиляди гласували в София са прекалено малко. Това е притеснително, защото избори с 20 хиляди души не се печелят. Ние затова искахме по-широко участие, за да има по-сериозна интрига и повече да тежи избора.

Стефан Софиянски посочи, че от ОДС-2 са поискали съвсем официално да станат част от процеса, от предварителните избори, което би било разумно и би дало много добри резултати. Това ни беше официалната заявка да бъдем допуснати до предварителните избори, но не бяхме допуснати, коментира Софиянски. Той подчерта, че намерението да се работи заедно със Синята коалиция остава, в някои населени места ОДС работи със СДС, в други в по-широк формат. Ние продължаваме да търсим решение на национално ниво, каза Стефан Софиянски.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Снежана Иванова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна