Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарните служби работят против разпространението на антракс

Мирослав Найденов
Снимка: БГНЕС

Българските ветеринарни служби правят необходимото, за да не се разпространи антракс по животните и у нас, след като огнища на опасната болест бяха открити близо до границата ни с Турция. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Министърът потвърди, че източникът на заразата е в Турция.

Топлите месеци са потенциално опасни за това заболяване. В България за заболяването се ваксинира. Но носим си този кръст да бъдем на границата между Европа и Азия. Видяхте през студените месеци шап, сега в Турция има антракс. Да се надяваме наистина, че няма и това нещо да ни дойде на главата, каза Найденов. 

Антраксът не се развива с размерите на шапа по животните, обясни Найденов. 

Заболяването антракс е опасно заболяване, не чак колкото шапа, не с чак такива икономически последици. Но за разлика от шапа, то е опасно за хората. Използван е антракс като едно от най-силните биологични оръжия, така че дано не дойде това, обясни министърът.

От думите на министъра не стана ясно има ли животни от граничните райони, които не са ваксинирани срещу опасната болест.

Тя е планова ваксинация. Извършва се по утвърден от съответните ветеринарни служби план. Не мога да ви кажа в момента има ли или няма неваксинирани, призна Найденов.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени