Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици видове, обитаващи океаните, са застрашени от изчезване

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Световните океани са изправени пред безпрецедентна загуба на видове, сравнима с масовото изчезване на живот от праисторическия период, сочи проучване на Международната програма за състоянието на океаните. Изтъкват се няколко причини, сред които човешката дейност, глобалното затопляне, замърсяването и прекомерния риболов. Струпването на тези фактори заплашва морската среда с катастрофа, безпрецедентна в човешката история. Авторите на доклада призовават ООН за спешни мерки.

Данните са шокиращи, предупреждава Алекс Роджърс - научен директор на Международната програма за състоянието на океаните:

Промените, за които се предвиждаше, че ще настъпят през жизнения цикъл на нашите деца или дори на техните деца, се случват сега пред очите ни. Затова ние призоваваме за незабавни действия по няколко належащи въпроса, а именно контролиране на емисиите на въглеродния диоксид, управление и контрол на риболова, предотвратяване на замърсяването на океаните.

Проблемите на окисляването на океаните и намаляването на нивата на кислород заплашват да разрушат морската среда в степен, надминаваща най-лошия сценарий, очертан от експертите по климатичните промени към ООН през 2007 година. Преминаването на торове от почвата в океаните създава огромни мъртви зони, където липсата на кислород или ниските му нива означават, че рибите и други морски видове не могат да оцелеят.

Изброените фактори присъстват във всяко масово изчезване на видове в океаните в историята на Земята, отбелязват учените.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени