Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Гяуров: До края на седмицата няма да има развитие по казуса „Лъчезар Иванов”

Снимка: БГНЕС

Не очаквам до края на седмицата да има конкретни стъпки по казуса „Лъчезар Иванов”, заяви в предаването „Преди всички” депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, който е член на блокираната в момента Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.
Каквото и да предприеме нашата комисия, тя би могла да го направи едва след като проведе заседание. За момента не сме в състояние да проведем заседание, защото нямаме председател. Само председателят и този на Народното събрание биха могли да свикат заседание на комисията. Към настоящия момент опцията е г-жа Цачева да свика заседание, обясни Гяуров. Според него трябва да се помисли за възстановяване на правилника във вида, в който е бил преди последната промяна: В края на предишната сесия мнозинството от ГЕРБ и „Атака” извърши промяна, с която удължи мандата на 3 сесии на партия „Атака” и оттам дойдоха всичките бели. Той е категоричен, че или трябва да се възстанови правилника, или поне трябва да се запише текст, който определя какво се случва при подобно положение, когато „Атака” практически блокира комисията.

В декларацията за конфликт на интереси, която е подал Лъчезар Иванов, няма нещо, което е свързано с консултантски договори, подчерта Гяуров и добави: Ако въпросните договори са подписани по-късно, е следвало той да подаде последваща декларация. Няма и такава декларация подадена. Във всички случаи това е формално нарушение на закона.

Преди дни депутатът от ГЕРБ и бивш лидер на столичната организация на партията Лъчезар Иванов заяви в парламента, че няма от какво да се притеснява във връзка с информацията, че е взел хонорар от 131 хиляди лева като консултант на охранителна фирма и застрахователна компания. Информацията в медиите се позовава на ревизионен доклад на софийската дирекция на Националната агенция за приходите. Според данъчната проверка за 2010 г. Иванов е забавил подаването на декларацията си по закона за ДДС 246 дни след законно установения срок. Вчера Иванов съобщи, че сам ще поиска Комисията за разкриване на конфликт на интереси да провери достоверността на документите, свързани с него.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна