В края на тази есен излиза първият сертификат за биологично месо в страната. Фермата е на семейство Василеви от село Горно поле. Те отглеждат две породи животни: българско сиво говедо и родопско късорого говедо, но изнасят продукцията си за Италия и Албания. Като проблеми за липсата на други биосертифицирани ферми у нас те посочиха липсата на субсидии от страна на държавата за отглеждане на биологично месо, липсата на собствена земя на фермерите и тази на кланица.
"Има определени условия към кланицата, тя трябва да има отделен цех за биологично клане на животни, има отделни документации, които се водят за този цех, и това оскъпява допълнително разходите на кланицата. В момента има една кланица, която е проявила интерес, но чака суровина, която да запълни този недостиг.", заяви Николай Василев.
"Как може в една Италия, предполагам и в целия западен свят, всички детски градини, задължително и училища да ядят биологично чиста храна. Там няма конвенционална храна, вкарана в никоя детска градина, а аз не познавам в България в момента нито една детска градина, която да се храни изцяло с биологична храна.", каза Благовеста Василева.