Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилия е първият финалист в Световната лига, вторият гейм с Аржентина продължи 44 минути

Бразилският диагонал Тео Лопеш изигра силен мач при победата на своя тим над Аржентина с 3:0 в Гданск
Снимка: FIVB
 

Отборът на Бразилия е първият финалист в 22-то издание на Световната лига след победа в зала „Ерго Арена” в Гданск над Аржентина с 3:0 гейма (25:22, 42: 40, 25: ). Бразилците ще научат своя съперник по-късно тази вечер след другия полуфинал между домакините от Полша и Русия.

Този път наставникът на Аржентина Хавиер Вебер не си прави експерименти, както в мача срещу Полша снощи и пусна в игра най-доброто, с което разполага – Де Чеко, Перейра, Соле, Крер, Конте, Кирога и Гонсалес като либеро. За Бразилия Бернардо Резенде избра сина си Бруно, Тео Лопеш, Шидао, Лукаш, Мурило, Жиба и либерото Серджо.

Бразилците заложиха в началото на силен сервис, който им донесе успех при първото техническо прекъсване – 8:5. След това обаче Перейра застана на линията за изпълнение на начален удар и обърна нещата в полза на „гаучосите” – 10:8. Този път волейболистите на Вебер изпълняваха силния си начален удар от мача срещу България, а не плахите сервиси от мача срещу Полша снощи. Отново подем в играта на Бразилия и 16:13 за Жиба и компания. Постепенно „кариоките” трупаха точка след точка и ако не бяха грешките им от начален удар можеха да спечелят гейма с голяма разлика. Отчаяният щурм на Аржентина докара нещата до 21:22, но в крайна сметка бразилците взеха своето – 25:22.

Във втората част двата отбора намалиха броя на грешките и нито един от тях не успя да се откъсне в резултата – точка преднина за „селесао” при първото техническо. Играта точка за точка продължи и до втората техническа пауза в гейма, но тогава аржентинците имаха точка аванс. Уникално отиграване на либерото Серджо и Жиба принудиха Вебер да ползва почивка при 21:20 за Бразилия и то даде резултат. Равенството се запази до 25-та точка, когато Де Чеко направи ас, но после изпрати топката в аут. Равенството се запази до 40:40, а 2 атаки на Тео сложиха край на гейма – 42:40 за Бразилия след 44 минути игра и 2:0.

Двата отбора се захапаха и в 3-ия гейм, в който обаче повече бяха нервите от страна на аржентинците – на няколко пъти капитанът им Кирога искаше обяснение от реферите, което разстрои играта му. Бразилия успя да се откъсне при 18:16 и при 23:20, но последва ново изравняване. Лукаш с атака през центъра и блок на Бруно Резенде донесоха победата на Бразилия с 25:23 и пореден финал.

По публикацията работи: Светослав Костов - пратеник на БНР в Полша
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна