Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейбол: Русия с втора титла от Световната лига след 3:2 срещу Бразилия

Бразилската блокада не успя да се справи с атаките на Максим Михайлов при победата на Русия над Бразилия с 3:2 в Световната лига
Снимка: FIVB

 

Волейболистите на Русия са новите шампиони в Световната лига. Руснаците прекъснаха хегемонията на Бразилия и спечелиха едва втората си титла в историята на турнира след успеха в Бело Оризонте през 2002-ра година. На финала в зала "Ерго Арена" край Гданск Русия победи Бразилия с 3:2 гейма (23:25, 27:25, 25:23, 22:25, 15:11). По този начин руснаците си върнаха за загубата с 1:3 във финала миналата година именно от Бразилия. Русия победи Бразилия и в груповата фаза на финалите в Гданск с 3:0, но тогава мачът бе без значение.

И двамата треньори пуснаха в игра най-доброто, с което разполагат в момента - Владимир Алекно заложи на тези, които изиграха повечето мачове в Лигата този сезон - Гранкин, Михайлов, Мусерский, Волков, Хтей, Бирюков и либерото Соколов. За Бразилия Бернардо Резенде избра Бруно, Тео, Лукаш, Шидао, Мурило, Жиба и Серджо като либеро.

Двата тима заложиха на силен сервис и мощна атака още от началото на двубоя, като първо бразилците дръпнаха в първия гейм, но допуснаха изравняване. Русия излезе с едни гърди напред при 21:19, но благодарение на добрата си игра в защита и фантазията в нападение "кариоките" обърнаха нещата в своя полза. Атака и ас на Лукаш и 25:23 за Бразилия.

Още в началото на втория гейм Владимир Алекно замени титулярния си разпределител Сергей Гранкин с Александър Бутко и това даде резултат. Бутко раздвижи Максим Михайлов, който бележеше точка след точка. Въпреки аванса си през целия гейм руснаците взеха втората част доста инфарктно - 27:25.

И в третия гейм волейболистите на Русия натрупаха аванс още в началото, но постепенно бразилците изравниха играта и резултата. Алекно отново намери вярната смяна - Степанян на мястото на Тарас Хтей. Михайлов напусна играта, за да получи лекарска помощ, а заместникът му Дмитро Илиних се справи добре в няколкото ситуации. Русия отново измъкна трудно гейма 25:23.

Руснаците явно се поумориха да изпълняват силен сервис и в четвъртия гейм направиха цели 10 грешки при изпълнението на начален удар. Бразилците естествено се възползваха по най-добрия начин и докараха мача до тайбрек след 25:22.

В тайбрека Резенде пусна Родригао на мястото на Шидао, който игра неубедително до момента. Двата отбора заиграха точка за точка до 5:5, след което контри на Михайлов Хтей и дадоха преднина на руснаците. Двата отбора размениха полетата при 8:6 за Русия. Двойната смяна на Резенде - Марлон/Висото - Бруно/Тео даде резултат - 212-сантиметровият бивш нападател на "Тренто" направи 2 последователни блока срещу Михайлов и Хтей. Мурило изпрати топката в аут и 11:8 за Русия. Аут от начален удар на Лукаш приближи още повече руснаците до победата. Ас и атака на Михайлов приключиха двубоя - 15:11 и 3:2 за Русия.

Над всички в мача бе диагоналът на Русия Максим Михайлов, който реализира 25 точки, а Денис Бирюков добави 16. За Бразилия с по 16 приключиха Тео и капитанът Жиба.

Любопитното е, че Русия допусна само една загуба в целия турнир и тя бе от българския национален отбор във Варна с 1:3 гейма.

По публикацията работи: Светослав Костов - пратеник на БНР в Полша

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна