Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ ще подкрепи вот на недоверие към кабинета, ако той е в сферата на сигурността

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че очаква до края на седмицата, най-късно в началото на следващата, да бъде внесен вот на недоверие към правителството. Ако вотът е за провал на политиката в сектор "Сигурност", Синята коалиция ще го подкрепи, каза Костов. Според него най-вероятно е това да направят БСП и ДПС. От ДСБ не се притесняват от евентуални обвинения в съглашателство, в този случай, с левицата и с ДПС.

Това е естествено продължение на нашата позиция от февруари месец, когато снехме доверието от вицепремиера Цветан Цветанов и поискахме от Борисов да го освободи от кабинета. В този смисъл, естественото продължение на политическата ни позиция е да подкрепим вот на недоверие, независимо откъде идва, коментира Костов.

И да бъде освободен сега Цветанов, и да запази поста си, негативите падат върху ГЕРБ, добави Екатерина Михайлова. По думите й, дори вицепремиерът Симеон Дянков вече критикува работата на МВР, макар и без да назовата конкретно Цветанов.

Ако ГЕРБ иска Закон за конфискация на незаконно придобитото имущество трябва да подкрепи създаването на анкетна комисия в Народното събрание, която да установи какво става със субсидията за независимите депутати, добави Иван Костов. И очакваме това гласуване по много по-красноречив начин да покаже кой е за политическата корупция и кой е против нея. Да видим за какво са отишли парите, за какво са похарчени. Защото ако не е са в състояние Сметната палата и органите да установят, то тогава каквито и закони да се приемат, те няма да могат да ги прилагат, подчерта Иван Костов.

Лидерът на ДСБ съобщи, че на предстоящите местни избори коалиция със СДС ще има в десетте най-големи града на страната.

Още за позицията на ДСБ при евентуален вот на недоверие в сферата на сигурността можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Румяна Василева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна