Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на деца с епилепсия протестираха в София

Родители на деца с епилепсия протестираха пред общинска къща в София, която не им e била предоставена за създаването на Дневен център за рехабилитация, в който децата да се занимават с рисуване и градинарство.

От Асоциацията са поискали къщата още през 2000 г, обясни председателят Веска Събева. Тя поясни, че родителите желаят къща, а не именно тази. Те дори съставяли списъци на пустеещи сгради с надеждата да получат място, но:

Ние поискахме доста къщи и тръгнахме. Родителите бяха много дейни и ходехме от улица на улица да събираме пустеещи къщи, които ги давахме на Софийска община и после се оказваше, че те са принадлежност на Софийски имоти или някъде другаде.

Липсата на дневен център е принудила много деца и млади хора да ограничат социалния си кръг до общуване само със семейството и стоене по цял ден вкъщи.

Заместник-кметът по здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности Албена Атанасова обясни, че за къщата, пред която протестират родителите, се водят съдебни дела. След като в общината получат описание на това каква сграда е необходима за създаването на център:

Ще ги разпратим към различните кметове да дадат, г-жа Фандъкова лично се е ангажирала с това да дадат различни предложения, за да можем да й предложим и тя да избере. Но в никакъв случай никой не спъва това от сегашното ръководство на общината.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна