Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: Не само че искаме, но и се нуждаем от сътрудничество с ЕС

Снимка: БГНЕС
Докладът между България и страните-членки, в лицето на ЕК, е израз на европейското сътрудничество и е част от европейските ангажименти на България, заяви в предаването „Неделя 150” министърът на правосъдието Маргарита Попова. Този механизъм за сътрудничество и оценка беше приет от България през 2007 г. и това беше регламентирано в договора, тъй като България призна, че в областта на правосъдието и в областта на вътрешните работи в страната ни има тежки дефицити. Ние трябва много усилено да работим, за да придвижим правоохранителната ни и правосъдната ни система напред, да я доближим до най-модерните правоохранителни и съдебни системи в ЕС. Затова са необходими изключително много и конкретни усилия, коментира тя. Според нея реформите и резултатите не могат да се случат, ако България се надява сама на себе си.

Въпросът за това дали е бил полезен и дали имаме нужда от този механизъм се свежда до това дали ние искаме сътрудничество. Ние не само че искаме сътрудничество, но се и нуждаем от него, категорична е Попова. Според нея това до колко ние ще направим полезен този механизъм за сътрудничество и оценка, не може да зависи от усилията и от желанието само да ни помагат, това зависи преди всичко от усилията и желанието и да се поучим. Механизмът правилно е отчел дефицитите, механизмът помага, той е израз на реално сътрудничество и на реални задължения от страна на България като член на ЕС. Имаме нужда от него и ще продължаваме да работим в тази насока, категорична е министър Попова. Тя подчерта обаче, че отразеното в доклада на ЕК желание да направим един по-обширен обзор през 2012 г. за всичко това, което България е постигнала в сътрудничество със страните-членки, не дава никакво основание да се говори, че през 2012 г. този механизъм ще отпадне.

Правосъдният министър коментира още: Европейското членство е и ангажимент. Ако не сме го разбрали, жалко за държавата. Който не го разбира и който не го желае, трябва да си даде ясен отговор на въпроса, че тук става дума за държавен успех, за мястото на държавата ни в ЕС и за това, че ние сме приели тази посока и я желаем. Европейските ценности нямат алтернатива и ние трябва да ги следваме, ако искрено сме заявили, че поемаме този път. Мисля, че няма отстъпление по този въпрос.

Въпросът с комуникацията е ясен. Никога преди 2009 г. не е имало толкова добра комуникация, както сега, отчете Маргарита Попова и добави: Признава се и от Брюксел, и от нашето правителство, че комуникацията е много добра. Благодарение на прозрачността, откритостта, искреността, непритеснението да кажем какви са проблемите, за да потърсим общо решение за тях, доведе до изработването тази година на един технически доклад, който не е изглеждал никога преди това толкова подробно, толкова ясно и обширно.

Акцентът за следващия период трябва да бъде продължаване на задълбочената реформа в съдебната система, следване на стратегията за съдебна реформа, приета през пролетта на 2010 г., и качествено подобряване в съдебната практика по отношение на сложни за разследване случаи, обясни Попова. Тя изтъкна, че в този доклад е отбелязано изключително уважение и вслушване в гласа на гражданския сектор.

Попова обяви, че Венецианската комисия е изказала съжаление, че Законът за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, не е приет. 15-те години не са проблем, смята тя и добави, че възможността проверката да се извършва за по-дълъг период назад ще бъде в интерес на проверявания. Сега този давностен период е 25 години - защо никой не протестира за този период. Сега не им пречи 25-годишният период, защото законът, който е в сила, просто не дава резултати, той не действа, той е приет беззъб и е удобен.

Министър Попова коментира и въпроса за предстоящите дебати по вота на недоверие: Политическите спорове не са излишни. Когато те са смислени, когато има добронамереност и когато има поглед заедно да направим нещата по-добре, те са полезни. Според нея имаме нужда от силна и модерно работеща криминална полиция и стъпките, които направихме, са отчетени в доклада. Тя добави, че важното е да има политическа воля и траен ангажимент.

Цялото интервю чуйте в звуковия рфайл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна