Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГИТ е открила 280 работници без трудови договори по Черноморието

Снимка: Венета Николова

За 3 седмици проверки по Черноморието, Главната инспекция по труда е открила 280 работници без трудови договори и 530, които имат договори на 4 часов работен ден, но работят по 8 часа или повече часа. От Инспекцията предлагат законодателна промяна, която да ограничи това нарушение.

Все по-рядко бизнесът наема персонал на черно без договор, но все по-често заобикаля закона - назначава хората на четири часа, а те работят повече от това, дори и осем, десет часа. Тази е практиката, установена по търговските обекти и заведенията за хранене по Черноморието.

Шефът на инспекцията по труда Румяна Михайлова обяви, че от НАП получават информация за работодателите, които имат повече от петима такива работници. Те биват проверявани често по тъмно или в нощните часове. От ГИТ искат при установено нарушение от този тип, договорът да се признава за пълен работен ден.

Съвместните проверки с НАП ще продължат цяло лято. Това сътрудничество дава резултати, обобщава Михайлова:

Наши колеги са влезли, установили са липсата на касов апарат, сигнализирали са и обратно - при попълване на декларациите хората са казали, няма договори, веднага сме реагирали.

От есента Главната инспекция по труда ще назначи с европейски пари 110 асистенти-инспектори за период до 30 месеца. Това ще позволи да се правят повече проверки и контролът да се затегне.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна