Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл" спира работа

Снимка: БГНЕС

Лукойл спира да работи. Това стана ясно след срещата между директора на "Лукойл Нефтохим Бургас"  Валентин Златев, ръководителя на агенция "Митници" Ваньо Танов и министъра на финансите Симеон Дянков. На срещата  стана ясно, че единствената възможност  за рафиненията е да обжалва това решение в съда, но това няма да  й позволи да  работи докато траят процедурите. В репортажа на Нели Тодорова, излъчен  в предаването "12+3", министър  Дянков казва, че няма да има криза  за горива в страната. Валентин Златев не се ангажира със срок за поставянето на изискваните измервателни уреди, чиято липса наложи тази мярка.

Какви реакции имаше в парламента разбираме от репортажа на Даниел Инков.В него звучат гласовете на Мартин Димитров от СДС - "ако тази мярка бъде доведена докрай, цените на горивата в България ще паднат"; Валентин Николов от Герб - "цените на горивата може да скочат само от тази новина. Петър Корумбашев  от БСП -" това е театър на управляващите, димка хвърлена от Герб." Лидерът на БСП Сергей Станишев окачестви действията на Симеон Дянков и Ваньо Танов също като "задкулисен театър."

В същото предаване направи коментар  и Андрей Делчев - председател на петролната и газова асоциация. Той каза, че всяка фирма има резерви и пазарът не би трябвало да почувства недостиг на горива . Андрей Делчев увери слушателите ,че  петролните  търговци ще обмислят мерки за увеличаване на вноса, ако се налогжи. Всяка фирма-вносител има организационни и финансови мерки и през следващия  месец ще търси увеличаване на количеството от чужбина. Той смята, че няма условия за паника от увеличение на цените на горивата. Засега.

Репортажите и коментара  можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна