Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Танов: Имаме достатъчно горива

Шефът на митниците прогнозира спад в цените на горивата
Снимка: БГНЕС
От „Лукойл Нефтохим” зависи докога ще продължи ситуацията с отнетите лицензи. Когато изпълнят изискванията на закона, могат да кандидатстват отново за лиценз и ще им бъде даден. Това заяви в предаването „Преди всички” директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, с решение на който бе прекратено действието на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.
Първо трябва да минем през съответните съдебни процедури, защото е ясно, че всеки един административен акт може да бъде обжалван пред съда. Независимо как ще се развият процесите, ако те са с отнет лиценз, единствено от тях зависи в какъв срок могат отново да получат лиценз. Ако те се активират и изпълнят изискванията – поставят съответните уреди и осигурят онлайн връзка към автоматизираната система на Агенция „Митници”, това може да стане в много кратък срок – в рамките на 2 или максимум 3 месеца, обясни Танов. Според него приходите от ДДС към Агенция „Митници” ще намалеят сериозно, но това ДДС ще се появи в НАП. Танов очаква приходите в митниците да намалеят с около 300 млн. лв. по отношение на ДДС.
В държавата има достатъчно горива. Държавата има и други механизми, с които да въздейства. Има достатъчно много вносители. Пазарът е свободен. Така че не може да се получи недостиг на горива, увери Ваньо Танов. Той е на мнение, че вносът ще се увеличи, което ще свали цените на горивата. Ще има конкуренция между вносителите и те трябва да поддържат атрактивни цени, за да могат да продават по-големи количества, аргументира се шефът на митниците.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна