Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Дончев: Има няколко сериозни проблема в работата на НС

Снимка: БГНЕС

Има няколко сериозни проблема в работата на парламента, заяви пред "Хоризонт" Владимир Дончев от Института за модерна политика:

Констатираме, че първите две години на мандата на 41-то Народно събрание показват липсата на воля и разбиране на ролята на парламента в реформата на правораздаване. И това е една от най-сериозните ни критики.

В продължение на близо две години 41-то Народно събрание остави непопълнена парламентарната квота на Висшия съдебен съвет, което изключително задълбочи кризата в управлението на съдебната власт. След това с едно огромно закъснение беше направен избор на членовете на ВСС и това стана по изключително непрозрачен начин.

Формализъм има голям от страна на управляващите, с който бяха гласувани отчетните доклади на ВСС, Прокуратурата и върховните съдилища. Много е тревожна липсата на дебати по докладите на висшите магистратски органи, които бяха представени в пленарната зала в момента на разгара на напрежението и на кризата в съдебната власт
.

Според Дончев съществуват и други проблеми като забавянето на избора на новия състав на Комисията за защита от дискриминацията и липсата на обсъждане на доклада за дейността на омбудсмана.

По думите му точно механизмът на парламентарния контрол е начинът, по който опозицията оказва натиск за решаване на проблемите, но неглижирането му води до обезоръжаването й. Затова той смята, че този механизъм трябва да бъде усъвършенстван.

По-късно днес Институтът за модерна политика ще представи доклад за състоянието на парламентарния контрол през първите две години от мандата на 41-то Народното събрание.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна