Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сюзан Моллаюсеин: В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

Чуй новината! Чуй новината:

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател на Движението заради отстраняването на дългогодишни депутати и активисти са публикувани от седем общини в област Кърджали и от Сандански през последните 24 часа.

В декларацията на Общински съвет на ДПС – Кричим се заявява, че решението за свалянето на доверието от депутата Рамадан Аталай е несъобразено с устава, а подходът на областния председател Юксел Расим е определен като груб, криминален и нищожен. Председател на Общинския съвет на ДПС в Кричим е Сюзан Моллаюсеин, която е и съветник в местния парламент. Преди дни тя е обновила профилната си снимка във Фейсбук с думите: "Когато Всевишният е с теб, няма значение Кой е срещу теб".

"Смятаме, че решението за сваляне на доверието от Рамадан Аталай е срещу единството на ДПС, а единството е най-важната кауза на Движението. Досега в историята на партията подобни действия не са се случвали и те са много притеснителни за нас. Смятаме, че трябва да има адекватна реакция на случващото се", каза тя в интервю за Радио Пловдив. 

Според нея решението за отстраняването на Аталай е взето от Областния съвет, в което броят на гласовете не съответства на разпределението на общинските организации. Според Моллаюсеин областният председател Юксел Расим е единственият отговорен за резултатите от вота на 9 юни. По думите ѝ реално резултатът в региона не е толкова лош, но областният председател е причината за по-малкото гласове от предишни избори.

"Виждаме самоуправство, авторитарно управление, заплашвани сме и няма съобразяване с документите, по които трябва да се ръководи партията. Самоуправството е от част от националното ръководство и хората се страхуват", заяви Сюзан Моллаюсеин. На въпрос дали заплахите са от Делян Пеевски тя отказа коментар. 

"Всички депесари си задават въпроса какво се случва в партията и очакват почетният председател да излезе с позиция. Това е нашият призив", каза тя и добави, че всички членове и симпатизанти на ДПС в Кричим стоят зад нея.

Тя коментира и думите на Делян Пеевски в края на миналата седмица, че в ДПС има ново начало и който не го е разбрал, остава в миналото. 

"Ако някой в тази партия смята, че може да се еманципира от личността на почетния председател Ахмед Доган, ще поеме най-тежката политическа отговорност и ще трябва да подаде оставка. Дали сме доверие на председателя, защото това е било с подкрепата на Ахмед Доган. Всеки, който сметне, че може да се еманципира от това, трябва да понесе най-тежката политическа отговорност и да подаде оставка", категорична е председателката на кричимската организация на Движението.

Недоволните  подготвят и други действия, но очакват позицията на почетния председател на Движението.  

В нова декларация, този път адресирана до Делян Пеевски, Сюзан Моллаюсеин декларира, че единственият човек, на когото би предала печата на местната структура, е почетният председател на ДПС. Идете и си го вземете от него, казва Моллаюсеин, без да уточнява дали не е поискана оставката ѝ. Авторитарно и със страх може да управлявате, когото си поискате, но не и електората на ДПС, заявява тя.

Сюзан Моллаюсеин беше кандидатът за кмет на община Кричим от "Движение за права и свободи" през 2023 година. 

Тя е родена през 1981 година в град Пловдив. През 2009 година придобива  магистърска степен по специалността "Обучение по информатика и информационни технологии" в  Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"'. Тя е и магистър по английски език, има и завършена степен по финансов мениджмънт.

В периода 2008 - 2011 година е инспектор “Образование, спорт и младежки дейности” в Община Кричим.

През 2014 г. е назначена като директор на Начално училище ''Васил Левски'' в града.

От 2011 година е председател на ДПС в община Кричим и член на Областния съвет на ДПС – Пловдив. От 2016 година е член на Централния съвет на ДПС - София. 

От 2011 година Моллаюсеин е част от състава на Общинския съвет в града. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна