Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Дончев за "Удобното бягство на парламента от отговорност..."

Снимка: Архив

Институтът за модерна политика представя днес доклад за състоянието на парламентарния контрол през първите две години на мандата на 41-то Народно събрание. Той има коментарното заглавие "Удобно бягство на парламента от отговорност за състоянието на правораздаването и неефективен контрол върху изпълнителната власт". Фокусът в седмия доклад на Института за модерна политика е именно върху контролните функции на парламента.

За две години ГЕРБ  не е задал въпрос към премиера, се посочва в доклада. Управляващата партия е на предпоследно място по зададени въпроси в парламентарния контрол.

Забелязват се много сериозни проблеми, основните засягат съдебната област. Има цяла поредица от лоши парламентарни практики и прецеденти, твърди Владимир Дончев.  В продължение на близо две години парламентарната квота на ВСС остана непопълнена. Това задълбочи кризата в управлението на съдебната власт. След това с огромно закъснение беше направен избор, но без консултации и изключително непрозначно.  Докладите на  ВСС, прокуратурата и върховните съдилища бяха гласувани формално. Много е тревожна липсата на дебат. Всичко това показва абдикация на парламентарното мнозинство от споделена отговорност за състоянието на съдебната система, казва Владимир Дончев.

Цялото интервю на Силвия Великова с Владимир Дончев от Института за модерна политика чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна