Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сапунджиев: Някои от кандидатите за помощи не могат да докажат производство

Снимка: Архив

До дни започва разпределението на 5 милиона лева -  одобрената от ЕК компенсация за кризата, причинена от бактерията Е. коли. Председателят на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция коментира пред "Хоризонт" малкия брой производители, кандидатствали за обезщетение. Според Пламен Сапунджиев някои от кандидатите за помощи не могат да докажат производство и продажби.

Как биха могли да бъдат изкарани "на светло" производителите, които вече са на пазара?  Има регламент на ЕС, който позволява подпомагане за постигане на високо качество. Това обаче пак се отнася за производителите, чиято продукция е осчетоводена.

Какво вкарва производителите в сивия сектор - някои малки производители не са в състояние да си плащат задълженията към държавата. Дълги години това беше възможно.

Секторът "Плодове и зеленчуци" трябва да бъде изравнен по субсидиране с другите сектори. Второ, трябва да се вземат мерки всички да излязат "на светло". И трето, трябва да убедим българите, че нашите зеленчуци са по-добри от тези на съседите. Това са мерките, които трябва да се вземат в сектора, смята Сапунджиев.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Пламен Сапунджиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна