Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години българска авиация със световни асове

Снимка: Архив

100 години българска авиация - това е поводът за Международния авиационен фестивал БИАФ 2011, който ще се проведе на 2,3 и 4 септември.

В "Преди всички" генерал-майор Евгени Манев разказа, че ще бъдат показани стари самолети, а пилотите в кабините ще бъдат с униформи от съответните епохи.

Ще бъдат представени възможностите на нашата авиация при симулирана и специално планирана операция на евакуация по въздуха на нуждаещи се - спускане на помощ, осигуряване на охрана от въздуха, спускане по бързо въже, вдигане на "ранени". Накрая ще бъдат показани и възможностите на изтребителната авиация да "арестува" и да принуди да кацне самолет-нарушител. Ще бъде информативно и атрактивно, обеща ген. Манев. Ще видим висок професионализъм от световни асове, които "и на метла да ги качите, пак ще летят", каза още генерал-майор Манев.

Ако сравним наземния с авиационния транспорт, доказано е, че въздушният е по-безопасен. Никъде, в никоя дейност няма 100 процента гаранция за безопасност. Авиацията има строги закони на физиката, морала и етиката. Ако със самолет за любителски полети решите да изпълнявате сложни фигури, рискът е много голям. Все едно да отидете на състезание с кола серийно производство и без съответните умения, смята ген. Манев.

Цялото интервю на Силвия Великова с генерал Майор Евгени Манев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна