Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардиолози: Искаме контрол и национален регистър, злоупотребите са публична тайна

Снимка: Архив

Клиниките по инвазивна кардиология, които надвишат допустимия брой усложнения при лечение на пациенти, да не получават финансиране от Здравната каса, а като последваща мярка да бъдат затваряни. Това предложение на новоизбрания председател на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров коментира в ефира на "Преди всички" доц. Юлия Джорбова. Тя уточни, че има статистически процент на риска в световен мащаб и в България той не е надвишен. Не бива да се демонизира методиката, но трябва да има контрол, категорична е доц. Джоргова.

За две години специализираните болници от 8 са станали 34. Може ли във всички да се гарантира качество, попита водещата Веселина Миланова.

Ние самите искаме контрол, искаме по-голяма обективност при оценка на работата на инвазивните кандиолози, отговори доц. Джорбова. Свръххоспитализация и излишни изследвания, чрез които се източва Здравната каза - това е широко известна тайна, каза още доц. Джорбова. Тя призна, че в инвазивната кардиология се намесиха и хора с недотам чисти помисли.

Имаме уверението на министър Константинов, че до края на месеца ще има национален регистър, задължителен за всички. Много от клиниките водят регистър и са отворени за одит. Трябва да се следи този регистър се попълва коректно. Пациентът е страна и той също трябва да упражнява контрол, смята доц.Джоргова.

Цялото интервю на Веселина Миланова с доц. Юлия Джоргова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна