Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Държавата губи от сделката за "Булгартабак"

Снимка: БГНЕС
Държавата губи от сделката за „Булгартабак”. 100 млн. евро са твърде ниска цена. Това заяви в предаването „12+3” Корнелия Нинова от БСП, която беше в управата на тютюневия холдинг по време на кабинета „Станишев”. Стойността на активите към 1 юли тази година са оценени на 561 млн. лв. и имат суми по сметките – 167 млн. лв. Само това, без всички останали активи, които са марките на цигарите, пазарният дял, размерът на износа, материалите, които се намират във фабриките и т.н., само това е много повече от 200 млн. лв., аргументира се тя.
Макар че сделката не е приключена, Нинова е песимист, защото според нея параметрите и финалът на сделката са определени още в началото: Фактът, че бяха заложени условия, които отхвърлят стратегически инвеститори, още в самото начало, и даването на възможност на финансовия инвеститор да участва при много по-леки условия, още тогава ни говореше, че сделката е предрешена и договорена предварително. Имам предвид това, че големите, световните фирми, които се занимават с цигарено производство, още отначало не отговаряха на заложеното изискване да преработват 12 000 т тютюн. Агенцията за приватизация знае, че те не отговарят на тези условия и въпреки това ги залагат.

Притесненията ни са ни относно последната информация – че Русия е завела иск пред Софийски градски съд с претенции за запор върху 49% от акциите на „Булгартабак”. Аз твърдя, че има заведен иск и се чака решението на СГС. След като съдът реши, той ще изпрати в Централния депозитар и в Агенцията за приватизация своето решение, категорична е Корнелия Нинова. Тя е убедена, че руската външно-търговска банка е подставено лице и тя не е истинският купувач.
Има още едно тревожно нещо – изказването на директора на Агенцията за приватизация, че е възможно да отпадне условието купувачът да не прехвърля собствеността върху фирмата в следващите 5 години. Ако това условие отпадне, това е още едно доказателство, че вероятно банката ще бъде официалният купувач и след това бързо ще прехвърли собствеността на друг, добави Нинова. Тя е категорична, че руската държава не стои зад тази сделка: Смятам, че Русия и руската външно-търговска банка не са на единна позиция по тази сделка, което буди съмнения, твърди депутатът.

Нинова каза още, че уважава министър Трайков за позицията му по сделката, защото тя е последователна: От самото начало той изразява резерви към поставените условия. Това е професионално, коректно и загрижено за предприятието, за бюджета и за хората отношение.

Нямам притеснения относно това кой е истинският купувач на „Булгартабак”, заяви от своя страна Юлия Ненкова – член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация от квотата на ГЕРБ. Тя е категорична, че се запазват правата на работниците в дружеството.

Изпълнителният съвет трябва да ни даде информация на нас за произхода на парите. Тогава трябва да внесе доклада с предложения за договора за приватизация на „Булгартабак”. До момента няма внесен материал в Надзорния съвет, обясни Ненкова и добави: 14-дневен срок има изпълнителният директор да проведе преговори с руската страна. Има още един 14-дневен срок, в който Надзорния съвет трябва да се произнесе. Ако не се произнесе в този срок, се счита, че сделката е одобрена.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна