Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат оставката на Емил Караниколов заради приватизацията на "Булгартабак"

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 12:20 ч.

Над 500 служители на "Булгартабак" протестираха пред Агенцията за приватизация срещу преговорите за продажба на холдинга на дружеството "БТ Инвест". Протестиращите не пожелаха да се срещнат с директора на агенцията Емил Караниколов, чиято оставка поискаха в декларация до премиера и до Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Защитата на социалните права на работещите в дружествата поискаха протестиращите от Агенцията за приватизация. В специална декларация синдикатите - КНСБ и КТ Подкрепа - поискаха и да не бъде осъществявана сделката с кандидат-купувача "БТ Инвест". Поискана беше и оставката на директора на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Валентин Никифоров от КНСБ обобщи:

Искаме гаранциите, които бяха разписани преди това като социални ангажименти - за работата на тези хора, за техните доходи, за това как ще се развива "Булгартабак". Ние питаме кои са тези купувачи. Ясно ли е на г-н Караниколов кои са. Те самите не знаят кои стоят зад поръчката за купуване на "Булгартабак" холдинга.

Директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов покани протестиращите на разговор. Синдикатите, обаче, сметнаха, че всичко е в ръцете на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и Бойко Борисов и затова срещата не се състоя.

Самият директор Емил Караниколов увери протестиращите:

Засега това, което е предложено в процедурата в проекта на договор, е 100% цената при затваряне, при неспазване на изискваното запазване предмета на дейност. Това не е първата процедура в приватизацията, която е довършена само с участието на един участник. Тежки са преговорите, обсъждаме, съвсем скоро ще се произнесем.

Припомняме, че преди два дни Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви за победител в конкурса единствения състезател - "БТ Инвест" Австрия. Компанията, зад която официално стои руският инвеститор "ВТБ Капитал", предложи 100 милиона и 100 хиляди евро за близо 80 процента от акциите на холдинга.

В днешния печат се появи версията на неназовани източници, че зад сделката за "Булгартабак" стоят представители на тройната коалиция, Корпоративна търговска банка и "Винпром Пещера".

Трайков: Възможно е договорът с "БТ Инвест" да бъде финализиран още днес
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна