Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Курумбашев: Плевнелиев ми се обади през 2008, предотвратих корупция в Столична община

Снимка: Архив

В казуса с твърденията за искан на Росен Плевнелиев подкуп през 2008-а година беше замесено и името на депутата от БСП Петър Курумбашев. В "12 +3" Курумбашев потвърди информацията, че Плевнелиев му се обадил с искане за съдействие заради натиск, свързан с общински имоти за Бизнес парка в София. Запознах Ж. Бойчев  и А. Иванов със случая. След намесата на А. Иванов сделката приключи по правилния начин и отървахме един чуждестранен инвеститор от корупционна възможност. Това се случи в края на ноември 2008-а. Направих го от желание да прекратя корупционна практика в Столична община, каза в "12+3" депутатът от БСП Петър Курумбашев.

Познаваме се с Росен Плевнелиев. Не е странно, че ми се обади на мен. Очевидно, той беше подложен на натиск и беше притеснен. Беше въпрос на това случаят да приключи без скандал. Трябва да бъде обяснено станал ли е някой от тримата "брокери" общински съветник от ГЕРБ. Б. Борисов трябва да отговори на този въпрос: познава ли ги и знае ли за сделката през 2007/8-а година.

Курумбашев отказа да каже имената на тримата общински съветници, изнудвали Плевнелиев. Призова Цветанов да направи това.

През март 2008 година, вече в качеството си на общински съветници от ГЕРБ Орлин Иванов, Радо Тошев и Данаил Кирилов внасяли ли са докладна записка за скандалната заменка? А БСП защо се правят на "ощипани госпожици" и защо не питат бившия си член и активист Данаил Кирилов той на 16 октомври 2008 предлагал ли е да има търг вместо заменка и с каква цел? Има ли преписки в полицията? Кой е осигурил чадър за тези общински съветници и защо разследването не е стигнало до край? Тези въпроси задава лидерът на Яне Янев в репортажа на Мира Стефанова. 

Ива Пушкарова, преподавател по наказателно право, заяви, че такова говорене е хаотично и произволно. Включването на аргументи на обвинителност и наказание има за краен резултат повишаване на обществената търпимост към явлението "корупция". Обществото се измори от неясно говорене. Силно ме смущава, че то показва упадък на политическата култура. Половинчати факти са казани от различни хора. Нашето внимание се изостря върху човек, който има информация за части от престъпление, но не е участвал в него. Проблемът се измества, каза още Пушкарова.

Целите интервюта на Даниела Големинова с Петър Курумбашев и Ива Пушкарова, както и репортажа на Мира Стефанова с твърденията на Яне Янев чуйте в звуковите файлове.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна