Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес можем да подаваме по интернет заявления за гласуване по настоящ адрес

Снимка: Архив

От днес на сайта на "ГРАО" стартира възможножността да се подава заявление за гласуване по настоящ адрес на предстоящите избори. Всички, които искат да използват услугата трябва да имат електронен подпис, поясни в "Преди всички" директорът на Главна дирекция "ГРАО" Иван Гетов.

Изискването за електронен подпис няма как да се прескочи, но все повече са хората, които отговарят на условието. Контролът е автоматичен. Всички грешки веднага се контролират и съответно не се приема заявлението, поясни Гетов.

Относно констатираното разминаване между хората в избирателните списъци и имащите право на глас според последното преброяване Гетов обясни, че преброяването не обхваща всички български граждани, а основно тези, които живеят в България. А право на глас имат всички български граждани, независимо от местоживеенето им. Основна задача на преброяването е да се получат данни за страната - за развитие на инфраструктурата, транспорта, образованието. Основен принцип при преброяването е декларативността - всеки може да посочи данни, каквито реши. Основно са обхванати пребиваващите в страната. Преброяването няма нищо общо с избирателните списъци. Пътувайки по света, българските граждани продължават да имат избирателно право и могат да го упражнят, обясни Иван Гетов.

Цялото интервю на Таня Величкова с директора на Главна дирекция "ГРАО" Иван Гетов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени