Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел призова християнския свят към обединение

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Започна първата официална визита на папа Бенедикт ХVІ в Германия в качеството му на държавен глава на Ватикана. Роденият в Бавария папа беше посрещнат на берлинското летище "Тегел" от канцлера Ангела Меркел и президента Кристиян Вулф. Папата ще има срещи с Меркел и Вулф и ще произнесе реч пред Бундестага. Посещението обаче среща нееднозначни реакции у депутатите.

Около 100 депутата от зелената партия, социалдемократи и от лявата партия се обявиха срещу произнасянето на слово на Папата в германския парламент и те ще го бойкотират, обосновавайки се с разделението на държавата и религията.

Канцлерът Ангела Меркел призова във видеообръщение християнския свят към обединение и подчерта, че визитата на папа Бенедикт XVI в Германия е повод да си припомним, че Европа е белязана от християнската религия и по пътя на диалога между религиите може да бъде постигнат още по-голям напредък на европейския континент.

В Берлин е издигнато най-голямото в света изображение на папа Бенедикт XVI във връзка с днешното му посещение, което има и много противници, несъгласни с позицията на Ватикана срещу абортите, неприемането на хомосексуалността и скандалите със свещеници-педофили.
По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна