Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: Състоянието на пазара на труда е сериозно

Снимка: БГНЕС

Изключително сериозно е състоянието на пазара на труда. 262 хиляди работни места са закрити през последните няколко години. Отношението на активното население към пенсионерите е намаляло доста само за една година. Без инвестиции не може да има качествени работни места, каза  "Преди всички" Божидар Данев, председател на БСК.  Всички са се фиксирали в количеството, никой не говори за качеството на работните места. През 2011 имаме срив на инвестициите,  Драмата на пазара на труда е, че той реагира със закъснение на кризата. Първият показател, че излизаме от кризата са инвестициите.

България е на последно място по усвояване на еврофондове - 14 на сто. Има сериозни програми, които са две-три години в действие с нула лева усвояемост. В основата е недостатъчният капацитет на публичната ни администрация. Освен това, ние сме "накъсали" парите - седем министерства ги управляват. Едно от предложенията ни е частни фирми да управляват тези пари.

Нашата образователна система подготвя твърде много хора с академично образование, а не с такова, което е необходимо за икономиката ни. Процесът е съпроводен с изтичане на кадри към други европейски страни и това тепърва ще се засилва. Произвеждаме високо квалифицирани безработни. В България само 1,4 от заетите учат цял живот, а тази цифра за ЕС е около 9,5 на сто. Чуждестранните инвестиции ще заобикалят нашата страна, ако няма хора с необходимата квалификация, смята Божидар Данев.

Цялото интервю на Таня Милушева с Божидар Данев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна