Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилен Овчаров: Правителството няма друг избор освен да "прибере" заменките в бюджета

Снимка: БГНЕС
Правителството няма друг избор освен да "прибере" заменките в бюджета. Това каза адвокатът Свилен Овчаров от Гражданска група "Зелените адвокати" във връзка с процедурата срещу България за извършените заменки. Ние в момента сме в поредния етап на една процедура, която стартира преди две години при правителството на Станишев, но те тогава я укриваха тази процедура. Кореспондираха си с ЕК скрито, а не публично. Сега сме в същинския етап на процедурата, при които започва проучване дали да има, или да няма държавна помощ. По-интересно е какво се случва следващите етапи на процедурата, обясни Овчаров в предаването "Преди всички".

Овчаров заяви, че процедурата няма да приключи директно с глоба за България. Ние сме на етап когато ЕК е установила, че е налице възможност наистина това да са непазарни оценявания и реално да се предоставя облагодетелстване на редица частни субекти в България, което застрашава общия пазар. ЕК разбира, че става дума за една крупна кражба, каза той. 

Според него развалянето на тези сделки изисква огромен юридически капацитет и затова е почти невъзможно да стане. Няма нужда да чакаме българската прокуратура да се задейства и да прати някой в затвора. Няма нужда да се водят граждански дела, за да се развалят сделките една по една. Има си Закон за държавната помощ, който е приет в изпълнение на един еврорегламент, които предвижда такава процедура. Този Закон може да не е напълно съвършен, но има два регламента, които още по-подробно описват как се връща държавна помощ, каза Овчаров.

Според адвоката най-лесният начин България да не бъде глобена е облагодетелствалият се незаконно субект да си получи обратно гората или земята, която е предоставил на държавата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна