Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват сградата на спецсъда

Снимка: Архив
Днес официално се открива преустроената сграда за Специализирания съд. Този съд поема делата срещу организираната престъпност, в най-висшата й форма.

Това, че се открива сграда, все още нищо не означава. Датата 1 януари 2012 г. изглежда доста съмнителна на фона на непопълнения състав на съдилищата и липсващите следователи-кандидати, които да поемат разследването на първа инстанция. Това ВСС трябва да свърши в оставащите дни. Практиката дотук показва обаче, че в специализираните съдилища и прокуратури влязоха хора, които твърде малко са работили по организираната престъпност. Те се нуждаят от обучение и това трябва да става паралелно, особено по отношение на съдиите, с довършване на собствената им работа в съдилищата, в които работят, коментира репортерът на БНР Силвия Великова. Според нея дълго време около тези структури ще има много въпросителни заради многото опасения за това как ще се правораздава в тях.

Предстои да стане ясно дали няма да има злоупотреба с тези дела, защото има случаи, в които делата започват срещу организирана престъпна група и когато стигнат в съда, се оказва, че става дума за най-обикновено съучастие и няма организирана престъпна група. Някои подозират, че там ще ходят делата на властта - важните както за властта, така и за Брюксел. Нека да не се съмняваме, че сред първите дела, които ще влязат в специализирания съд, е делото „Октопод”, което няма как да влезе в нормалния съд до края на годината.

Целият коментар на Силвия Великова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна