Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христов и Коритаров: Политическата култура на населението е отчайващо ниска

Снимка: Архив

Дни преди изборите социологът Иво Христо и журналистът Георги Коритаров коментираха в "12+3" предрешени ли са резултатите, каква кампания водиха кандидатите, каква социология имаме.

Според Иво Христов има социологически изследвания, които са направени по правилата на занаята, но има и поръчкови. Различават се по крайните тенденции да се посочва само един победител, а останалите да се маргинализират. Социологическото изследване отразява моментните настроения, но много често то се използва за създаване на настроения, каза Христов.

Журналистът Георги Коритаров допълни, че трябва да сме прецизни, когато говорим за социологическите проучвания, защото освен моментната картина, социологията подчертава високия процент от хора, които отказват да разкрият предпочитанията си. Това крие потенциал за изненади. Според Коритаров кампания по същество не се води, не се води кампания за държавническа визия, за ролята на президентската институция. Това може да е политическа тактика, която да приспи общественото внимание, за да използва инерцията на вота. А българският избирател не намери формулата, с която да предяви критерии и изисквания за сериозност. Когато на практика е все едно кой как изглежда и какво говори, изборите се превръщат в референдум за или против правителството, коментира Георги Коритаров.

Социологът Иво Христов допълни, че такъв тип политика е възможна при при такъв избирателен корпус. Инерцията, ниското ниво на дебатите - за да има политически сблъсък, трябва да има политика. С политическото в България се е свършило, каза още Иво Христов.

В звуковия файл можете да чуете мненията на Иво Христов и Георги Коритаров.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна