Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Смъртта на Кадафи ще демотивира окончателно привържениците му

Снимка: Архив

Надявам се че краят на Кадафи е последната смърт в либийската революция и вече ще говорим само за съзидание. Кадафи беше брутален диктатор и българските медици добре го знаят. Той отказа всички опити за мирно споразумение, което да позволи неговото оттегляне. Сега задачата на либийците е да докажат, че могат да носят отговорност за страната си, каза външният министър Николай Младенов в извънредното предаване на програма "Хоризонт".

 Съдбата на Кадафи е съдбата на Саддам , Чаушеску и всички диктатори, които се изправиха срещу собствения си народ. Единственият начин да се управлява едно общество е с народния вот. Виждаме това, което се случва арабския свят през последните месеци - Тунис, Египет - и там хората искат да бъдат третирани като граждани.  

Убийството на Кадафи ще демотивира всички, които до последно бяха на негова страна. Няма да се учудя, ако в някой район продължава да има откъслечна съпротива, въпреки че вече е ясно, че разделението, което се опитваше да използва Кадафи реално не проработи. Ще има много работа, за да се възстанови единството на Либия. Запазването на териториалната цялост е една от важните задачи, за да продължи страната да се развива.

През последните месеци имах доста разговори с българи, които бяха избрали да останат в Либия. Либийският народ е наясно, че това беше диктатура на една фамилия. И няма да позволи отново да бъде обсебен, смята Николай Младенов.

Никой в България не бива да смята, че заради процеса срещу българските медици отношението на либийския народ е лошо, напротив - лично се убедих, че либийците оценяват много положително това, което специалистите ни в продължение на толкова години са направили в Либия, каза още Младенов. 

  Цялото интервю на Никола Миладинов с Николай Младенов чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна