Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Екимджиев: Ще обжалваме решението на съда в Страсбург за тавана на пенсиите

Снимка: Архив
Ще обжалваме решението на съда в Страсбург, който се произнесе в полза на държавата за тавана на пенсиите. Това заяви в предаването „Нещо повече” адвокат Михаил Екимджиев, който представлява български пенсионери, настояващи таванът за пенсиите да се махне.

Начинът, по който това ограничение е въведено в България, след като самият закон обещава на българските граждани, които години наред са работили при най-тежки и вредни за живота и здравето им условия, да получават пълен размер на очакваната от тях пенсия, такъв тип законодателна измама, такъв тип законодателно несбъдване на легитимното очакване на българските пенсионери няма в Европа. Това е и нашата аргументация. Да – държавата има свободата на преценка да формира своите политики, но когато държавата е обещала от 2004 г. падане на тавана на пенсиите, а после това не се случва, вероятно поне до 2014 г., това вече е законодателно въвеждане в заблуждение. Това е една лъжа от страна на държавата, формализирана като закон.

Съдът отхвърли и жалбата за дискриминация заради наличието на лица, като президента, вицепрезидента, председателя на НС, за чиито пенсии няма ограничение. По този повод Екимджиев обясни: Приема се, че това е една практика, която съществува в много държави и че това е допустимо и стои малко в страни от поставения от нас проблем. Има известна логика в това, но може да се спори и по този въпрос. Нашият основен аргумент беше, че хората с таван на пенсиите са злепоставени по отношение на всички останали пенсионери, за които това ограничение не действа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна