Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Хаджитодоров: Бюджетът на БАН е бюджет на ликвидацията

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на БАН е поредното последователно поведение на финансовия министър Симеон Дянков към фактическата ликвидация на БАН. Това заяви в предаването „Преди всички” научният секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров. Той е категоричен, че е напълно възможно да се стигне до закриване на институти на Академията. По думите му, за да се спаси БАН, учените ще се обърнат за помощ и към ЕС. 

В коментар на изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че целта е учените да започнат да търсят външно финансиране, Хаджитодоров заяви, че в последните три години БАН разчита на 60% държавна субсидия и 40% на собствени приходи: За първото полугодие на тази година горе-долу съотношението е отново същото. Това, повярвайте ми, в рамките на Европа подобен сорт институции нямат това постижение.

Очевидно ние често изпадаме в периоди на бездуховност, на повсеместна чалгализация. Празник като Деня на будителите дано да ни стресне и в даден момент да помислим, че тази бездуховност доникъде няма да ни докара. Този период на унижение на учените, на образованите хора в един момент трябва да спре, защото цялото общество агонизира по този начин, коментира проф. Хаджитодоров.

Той добави още: На фона на европейската политика, на Стратегия 2020, когато хората навсякъде говорят как ще инвестират в научни изследвания и иновации и че това е най-сигурният начин за излизане на кризата, политиката на нашите управляващи е уникална.

Общото събрание на БАН свиква тази вечер протестно шествие със свещи пред Народното събрание заради предвиденото в бюджета за догодина намаляване на държавната субсидия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна