Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Колев: До 2013 година БАН няма да съществува

Снимка: БГНЕС
Катастрофата беше миналата година, вече сме на доубиване на мъртвия в БАН. Тенденцията е такава, че до 2013 година БАН няма да съществува. Това каза заместник-председателят на Сдружение "Когито" Христо Колев в предаването "Преди всички". Според Колев има няколко причини БАН да спре съществуването си:

Първата е, че тогава идват следващите избори. Това ще е един проблем по-малко и ГЕРБ няма да се занимава повече с този проблем. Второ - личностните отношения на някои хора към Академията ще бъдат задоволени, при това финансовият министър ще получи на тепсия земите на БАН. С тях се разпорежда НС и БАН, в частност ръководството и съответните институти.

Протестите се изхабиха от миналата година, каза Колев. Аз ще изляза да подкрепя трудещите си в Академията, чувствам го като дълг и виждам големи ползи от една силна и развиваща се БАН. Както виждам от този бюджет, там, където държавата трябва да има силни позиции, се отдръпва и много от секторите са оставени на самоиздръжка, допълни той. 
 

Имаме голяма липса на средно поколение заради финансови причини и заради други политически заигравки с Академията. От 1998 година Академията само е била съкращавана. Тя е била обвинявана, но няма правителство, което е да излязло и да каже какво точно иска от Академията, заяви още Колев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна