Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Цонев: Бюджет 2012-а е счетоводна гимнастика, Д. Главчев: Това е бюджет на възможната сигурност

Снимка: Архив

Този бюджет е счетоводна гимнастика за нагаждане на приходите и разходите. Няма сериозна антикризисна политика в този бюджет. Това каза в предаването "12+3" депутатът от ДПС и заместник-председателят на икономическата комисия Йордан Цонев. Това е всичко друго, но не и стабилизационен бюджет, както го наричат управляващите, допълни той. Съкращаването на 2000 души в БДЖ не е реформа, смята Цонев, преминаването на Бързата помощ към общините - също не е реформа. В здравеопазването трябва да се реформира финансовата страна, а не медицинската.

Правителрството заявява, че ще намали бюджетния дефицит, а самото допускане на дефицит не е стабилизационна мярка.

Кризата предполага радикални реформи. Няма ги в бюджета. Не виждам и капацитет. Те не само не искат, те и не могат. Йодан Цонев определи проектобюджета като лош бюджет, без антикризисна политика в него. Освен желанието да се усвоят 3, 6 милиарда еврофондове - няма друга никаква антикризисна мярка, но това е само пожелание. Когато мерките са истински антикризисни - казваме ДА!

А по повод намерението да се спрат допълнителните средства за прослужени години Цонев каза, че това са избирателни мерки и няма да ги подкрепят.

ДПС няма да подкрепи бюджета.Това правителство няма намерение и капацитет да се справи с кризата. Никоя политическа сила не може да се справи сама. Трябваше консенсус, казва в заключение Йордан Цонев.

Димитър Главчев - зам.-председател на комисията по бюджет и финанси в НС, в същото предаване нарече проектобюджета за 2012 година консервативен и предпазлив бюджет.

Това е бюджет на възможната сигурност. Главчев се похвали, че са получили одобрение за проектобюджета от европейските партньори. А на последните избори и от избирателите са получили похвала. Изказванията на опозицията - това е завършващ акорд на фойерверките в парламента. Проектобюджетът е добър повод да се види, че ги има... да излязат от нокдауна на изборите. Еврофондовете ще бъдат усвоени (тези,които са заложени), твърди Димитър Главчев. 

Запитан, защо се намаляват средства на институции с добра финансова дисциплина, напр. БНР, Главчев отговори: БНР има възможност да се реформира още в посока на по-малко разходи в късите и средните вълни, ако ме питате точно за БНР. Не знам дали е много голяма слушаемостта на този обхват. Моите наблюдения са, че няма много слушаемост в този обхват. Има възможност за оптимизиране. Когато една единица разполага с определено число, трябва да търси вътрешни резерви как да се разпеределя оптимално това число. Няма друг начин в условията на криза, каза Димитър Главчев по повод намаления със 7 милиона лева бюджет на БНР за следващата година.

Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна