Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър излезе първият български училищен вестник

Снимка: Евгения Йотова

Българчетата в Кипър вече имат свой вестник - излезе първият брой на първия български училищен вестник.

"Спрей" се подготвя и издава със съвместните усилия на учениците и учителите от българското училище в град Пафос, като репортери ще са децата от 4-и до 11-и клас. Вестникът ще излиза всеки месец. Първият му пилотен брой е в обем от 6 страници.

Училището в Пафос е най-голямото сред шестте български училища на острова. В него се обучават повече от 100 деца. От началото на тази учебна година към него действа и първото "изнесено" училище. То бе открито в съседния град Писури по молба на родителите на децата, които не могат да пътуват до Пафос, и със съдействието на кмета на града. Повече информация за новото училище и за проведения през тази седмица турнир по шах и табла в училището в Пафос ще представят младите репортери на "Спрей" в следващия му брой.

Българското училище в Пафос е с традиции в творчеството на своите възпитаници. Негова запазена марка са мозайките, които те изработват, в които вплитат традиционни кипърски и български елементи. Малките танцьори и певци участват в много кипърски и български прояви. Те ще изнесат и голям празничен концерт по случай Деня на християнското семейство. На тържеството им ще присъстват посланикът на България в Кипър Веселин Вълчев и говорителят на кипърското правителство Стефанос Стефану, който е завършил висшето си образвание в България.

Кореспонденция на Бранислава Бобанац.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени