Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за злоупотреби в "Софийски имоти" е насрочено за 24 януари

Снимка: БГНЕС

Делото за злоупотреби в "Софийски имоти", заради което председателят на Софийския градски съд Владимира Янева стана обект на проверка за конфликт на интереси, започна с искане за отвод.

Адвокатите на 12-те подсъдими поискаха обвинителния акт да бъде върнат на прокуратурата. Съдия Мими Петрова отказа и ги упрекна, особено адвокат Ина Лулчева, която защитава бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев, че не са възразили срещу обвинителния акт преди 2 години и така "са донесли негативи" на първия съдия - Владимира Янева. Това стана повод адвокатите да обвинят Петрова в пристрастност и да поискат отвода й, но съдът не уважи искането им. Делото бе пренасрочено за 24 януари 2012 г.

След избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд стана ясно, че през 2002 г. като пълномощник на баща си тя е закупила на ниски цени два имота от "Софийски имоти". Тя не си направи отвод, когато при нея попадна едно от делата за злоупотреби в дружеството, а върна обвинителния акт на прокуратурата. Софийският апелативен съд отмени постановлението на Янева. След като бе избрана за председател на Софийския градски съд, когато казусът стана обществено достояние, Янева се оттегли от делото.

Информация на Силвия Великова.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени