Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите: Готвим нов протест

Снимка: БГНЕС
 

Подготвяме нов протест -  в деня, в който парламентът приема на второ четене увеличаването на пенсионната възраст, заявиха лидерите КНСБ и КТ "Подкрепа". Според президента на КНСБ Пламен Димитров, вдигането на годините няма да реши проблема с дефицита в осигурителната система. Ние сме написали и предложили на премиера осем мерки, можеше да бъдат много повече. Работещи мерки, които да вкарат допълнителни приходи в системата на НОИ. Сивата заетост се разраства, там има огромни обороти. Твърди се, че са около 30 млрд. лева. Драстично намаляват заетите лица. Не се правят усилия да се събират вноските от работещите в сивия сектор, каза Пламен Димитров. По думите му, смешно и абсурдно е твърдението на Дянков, че това е единствената пенсионна реформа през последните 15 години.

За стачката в БДЖ, лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че стачката на железничарите е показала, че хората имат желанието и куража да се борят за своите права. В предаването "Неделя 150" Димитров съобщи, че в понеделник синдикатите ще внесат искова молба в съда, затова че БДЖ спря 96 влака, докато траеше стачката.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че всички министри са притиснати от финансовия, че те правят каквото им се каже, а обират негативите. Този човек зад числата не вижда хора. Един финансов министър трябва да се грижи, както за разумното изразходване на парите в държавата, така трябва да се грижи и за приходите. Той прави само едното – оттук реже, оттам реже, обобщи Тренчев.

 Синдикатите заявиха, че са научили от медиите за решението на Е.ОН да продаде енергийните дружества в Североизточна България на чешката компания "Енерго про". Пламен Димитров изрази притеснение, че това, по думите му, става "на тъмно".

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна