Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири общини се бавят в усвояването на средствата за изграждане на депа за отпадъци

Снимка: Архив

Днес преди началото на последното за тази година заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Околна среда" в предаването "Преди всички" гостува Ивелина Василева, заместник министър на околната среда и водите. Тя коментира в аванс темите, които ще се обсъждат по време на заседанието - извършената през тази година работа по програмата и промените в механизма за управление на отпадъците.
До този момент са усвоени само около 10.5 от европарите по програмата. Вероятно в четири региона няма да бъдат изградени регионалните депа за отпадъци, тъй като изоставането в подготовката на проектите е значително.

Не считам че има риск да не бъдат изпълнени националните ангажименти и програмата на правителството за изграждане на системата за регионално управление на отпадъците. Риск има в забавянето на четири от проектите, чието финансиране е предвидено да бъде осигурено чрез оперативна програма "Околна среда". Целта е да се изградят 23 регионални системи. Ако до средата на следващата година изоставащите общини - Провадия, Пазарджик, Своге и Кочериново не успеят да се подготвят, те просто няма да получат финансиране по оперативната програма, заяви Василева.


Изключително важна е мотивацията на местните власти, осъзнаването на важността на решаването на тези проблеми, защото освен изпълняването на изискванията на екологичното законодателство, те в крайна сметка водят до подобряване стандарта на живот на хората, а и до икономия на средствата, които трябва да се заделят за транспортиране и депониране на отпадъци, добави събеседничката.

Чуйте цялото интервю на Радостина Билярска с Ивелина Василева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна