Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само пазарът на земеделска земя не се е повлиял от кризата

Снимка: www.nr2.ru

Пазарът на земеделска земя е единственият, който не се е повлиял от кризата, съобщават от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Само през първата половина на тази година са направени 20 хиляди сделки повече, отколкото през цялата 2010 г. През 2011 са продадени 1 милион и 200 хиляди дка земя, което е близо четири пъти повече, отколкото преди десет години. Средната цена, на която се продава декар земеделска земя, в момента е между 360 и 420 лева. Според асоциацията, сериозните инвеститори пренасочват интереса си от златото към земята.

Над 20 на сто ръст бележат и рентите, които се изплащат тази година. Средната рента е 35 лева за декар, като в Добруджа нивата й достигат до 90 лева.

Движението на цените се диктува от по голямата конкуренция и желанието и възможността на хора, които до момента са наемали земя за обработване, вече да я закупят, тъй като тя е сериозен актив, с добра доходност и към нея ще се насочват интересите на инвеститори и от други клонове на икономиката. Това дава основание на Асоциацията на собствениците на земеделски земи да прогнозира ръст с десет процента на стойността на земята през следващата година.

Веселина Миланова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна