Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти: 2012 ще бъде трудна заради неяснотите около европейската икономика

Снимка: БГНЕС

От десет години политическите партии в Европа са подкопавали устоите на Съюза, като са обещавали повече, отколкото икономическата логика позволява, за да бъдат избрани. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Шестата годишна среща на бизнеса с правителството. Темата тази година е "Европа-Презареждане". Според Борисов президентът Първанов е трябвало да благодари, че правителството вдига пенсионната възраст.

Преглед на ефективността на всички концесии, заплащане на такса смет от бизнеса само на основата на количеството отпадъци, еднократно узаконяване на незаконното строителство срещу такса от 10 процента, това пък предложи председателят на КРИБ Огнян Донев.

На форума еврокомисар Кристалина Георгиева подчерта, че Европа трябва да се се научи да живее според приходите си.

А избраният президент Росен Плевнелиев е убеден, че България може да бъде център и инвеститорите да оставят тук куфарчето си с парите, защото сме стабилни. Срещата между правителството и бизнеса продължава.

В репортажа на Мира Стефанова можете да чуете подробностите, които бяха коментирани в "12+3" от икономистите Ганчо Ганев и Георги Прохаски.

Професор Ганчо Ганчев, декан на Стопанския факултет в ЮЗУ Благевград, е на мнение, че централните проблеми са свързани със задвижването на европейската икономика и вписването на България в това. И тук не виждам нови идеи. Основният проблем е в банковата система. Свива се кредитирането, което свива търсенето и се задълбочават проблемите. Ако Европа не успее да намери изход, трудно ще бъде и на България да намери изход, каза икономистът.

Според Георги Прохаски, директор на Центъра за икономическо развитие, следваща година ще бъде трудна с оглед на неяснотите около европейската икономика. Това, което България може да направи, е да поддържа финансова стабилност и да продължи с реформите в различни области. Много е важно да се запази стабилността на банковата системва, за да не спира кредитирането. Надеждата е, че икономиката ще расте и следваща година, данните показват, че макар и слаб, има растеж и той трябва да бъде запазен въпреки международната среда, смята Прохаски.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с икономистите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна