Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП предупреждава за нелоялни търговци

Снимка: БГНЕС
От края на ноември започнахме с проверки по туристическите хижи, които не са проверявани отдавна. На някои беше отнет лицензът. Така че ние вече повече от 35 дни сме в активна кампания за осигуряване на онзи пакет от туристически услуги, които българинът по време на празниците получава. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев в предаването "Нещо повече".

В Комисията нямаме правомощията да решава паричните отношения между потребителя и съответния търговец. Просто Законът е така направен, че тези отношения могат да бъдат уредени чрез поверителни комисии, а ако това не се случи се пристъпва към завеждане на граждански дела, които обикновено водят до резултат, но твърде късно, обясни Златев.

Председателят на КЗП даде и няколко съвета как да пазаруваме по празниците. Задължително когато влезем в даден магазин трябва да разберем дали цената, на която ни се предлагат стоката е пропорционална или редовна, предупреди Златев.

Златев посочи като нелоялна и заблуждаваща практиката обявяването на намаление до 70%, когато всъщност само една или две стоки са с подобно намаление. За тази практика се налага глоба между 5000 и 25 000 лева глоба. Друг вид нелоялна търговка дейност е свързана с получаване на някакъв вид награда, ако например направим покупка над определена стойност. Обикновено тези стоки, които предлагат са такива, които са или с изтичащ срок на годност или са със съмнителен произход, предупреди той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна