Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумение за правителство сключиха в Босна

Световните агенции

Политическите лидери на трите основни общности в Босна (сръбска, хърватска и мюсюлманска) постигнаха съгласие за сформирането на централното правителство, с което приключи политическата криза, продължила повече от 14 месеца. 

Постигнатото споразумение бе потвърдено от лидерите на трите общности Сюлейман Тихич, Милорад Додик и Божо Любич. Основните политически партии решиха да предоставят премиерския пост на основната партия на хърватската общност.

Името на бъдещия премиер трябва стане ясно в четвъртък, а след това той да поиска вот на доверие от парламента. Деветимата министри в кабинета ще бъдат разпределени в идните дни между шестте партии, представящи в парламента трите общности.

Босненските политически представители се споразумяха също така за задействането на две големи реформи, изисквани от ЕС - закона за преброяването на населението и този за разпределението на държавните субсидии.

"Атмосферата на компромис и разбиране победи днес. След прилагането на тези два закона и след сформирането на правителството Босна ще може да поиска статут на кандидат член в ЕС", заяви Милорад Додик. "Чакат ни по-добри дни, защото постигнахме споразумение, основано на принципите, които ще позволят на Босна да се развива", заяви от своя страна политическият лидер на босненските хървати Божо Любич. "Никой от нас не е напълно доволен, но това е добро споразумение, постигнато в интерес на Босна, на нейното население и на нейните граждани", каза от своя страна Тихич.

Политическата криза започна след парламентарните избори през октомври 2010 г. и блокира интеграцията на Босна в ЕС. Така Босна изостана от другите страни от Западните Балкани в процеса им на интеграция в Евросъюза. Международната общност и Брюксел постоянно приканваха босненските лидери да намерят компромисно решение и да сформират централно правителство, за да подновят стъпките към интеграция в ЕС.

От края на конфликта между 1992 г. и 1995 г., при който загинаха 100 000 души, Босна е съставена от две единици - Република Сръбска, ръководена от Додик, и Хърватско-мюсюлманска федерация. Те са обединени от слаби централни институции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна