Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на общностите в Босна постигнаха споразумение за правителство

Снимка: www.sda.ba

Лидерите на трите основни общности в Босна и Херцеговина постигнаха споразумение за съставяне на централно правителство. Преди това, в продължение на 14 месеца, след парламентарните избори през октомври 2010, страната беше изпаднала най-дълбоката политическа криза след края на гражданската война преди 16 години.

Новината за споразумението бе съобщена лично от влиятелния местен босненски мюсюлмански политик Сюлейман Тихич в присъствието на лидерите на останалите две етнически общности.

Основните политически формации се договориха да предоставят премиерския пост на хърватската общност, която трябва да представи името на кандидата си на колективното председателство по-късно днес. Деветте министерства ще бъдат разпределени през следващите няколко дни между шестте формации, които представляват трите общности в парламента на страната.

Босненските политически представители постигнаха съгласие за осъществяването и на две големи реформи, за които настоява ЕС - приемане на Закон за преброяването и на такъв за разпределението на държавните субсидии. Според лидера на местните сърби Милорад Додик след прилагането на тези два закона и формирането на правителство, Босна ще може да поиска статут на кандидат за
членство в ЕС.

Николай Кръстев - кор. на БНР за Западните Балкани


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна