Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Речта на президента - коментарите

Снимка: БГНЕС

Според професор Тодор Танев, преподавател по публична администрация в СУ, речта на президента в Народното събрание е по-скоро платформа, отколкото протоколна реч. Той говори много за стратегия, до момента тримата български президенти са говорили за цивилизационен избор и т.н., но никога не говореха конкретно стратегически. Всичко, което пише в учебниците за стратегическото управление, в тази реч го имаше. Президентът е по принцип стратегически лидер. Ако той отвори институцията извън своя пряк екип, толкова повече възможности ще има. Плевнелиев ще е добър, той е добър като строител, като конструктор, съмнявам се обаче дали ще може да реагира бързо и адекватно в критични ситуации, обясни проф. Танев.

От гледна точка на капацитета му, речта на Плевнелиев е ужасна, това пък каза политологът Димитър Аврамов. Когато споменаваш високоскоростен влак трябва да знаеш, че те вървят с 300 км в час. А за споменатата от Плевнелиев Програма "2020" Аврамов заяви - по този начин говореха лидерите на комунистическата партия. В момента предизвикателства пред Европа не предполагат да говориш за програма 2020, ако не си посочил днешните предизвикателства и не си казал ясно как ще ги решиш. Речта не беше фокусирана, мина през много теми. Това е интелегентен човек, който наистина идва от обществото, от бизнеса, трябва да му дадем шанс. Но няма да му спестя критиките.

Президентът Петър Стоянов посъветва новия държавен глава да не забравя, че интересът на България е над всичко. Един президент е длъжен да се раздели с много неща. Тази раздяла е мъчителна. Той има своята отговорност и тя е главно към България, каза пред "Хоризонт" Петър Стоянов.

Според проф. Никола Георгиев президентската институция е куха власт, която в днешно време е допълнителен израстък на бюрократичната държавна машина, а самото полагане на клетвата се провежда ритуално-обредно. Честитя на президента, но не честитя на съгражданите си.

За политолога Татяна Буруджиева в речта на Плевнелиев можахме да чуем доста от нещата, които сме слушали и от другите президенти- че е близко до гражданите, че ще формира националните приоритети, конкретики от типа на борбата с престъпността, образът на България, който ще подобряваме. Този ритуал, в който президентът трябваше да даде своите заявки, трябваше да стане по-кратко и по-ясно. Според нея  това ще бъде държавният глава, който трябва да покаже дали има смисъл от президентската институция.

 В приложените звукови файлове можете да чуете мненията, а също и какво очакват столичани от новия държавен глава в анкетата на Снежана Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна