Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смяната на "Дондуков" 2

Снимка: БГНЕС

НЦИОМ публикува рейтингите на българските президенти на прехода в началото и в края на мандатите им. Росен Плевнелиев влиза с 55 % одобрение на избирателите - резултат по-висок от този на Георги Първанов и по-нисък от този на Петър Стоянов и Желю Желев. Анализаторите Антоний Тодоров и Антони Гълъбов коментираха днешната смяна на "Дондуков" 2 в студиото на "Преди всички" така:

Антоний Тодоров: Съмнението, че президентът Първанов е участвал в задкулисни действия за създаването на олигархичния модел у нас идва от общото отношение на обществото към управляващите. Ако гледаме историята на 20-годишния преход, ще видим, че тези подозрения за участието на големия бизнес, големите бизнес играчи в разпределението на политическите роли не датират от вчера. Те са свързани с един структурен въпрос на българската политика - доколко политиката в България е зависима много повече от тези големи икономически играчи, отколкото от гражданите и общественото мнение. Този въпрос нито е решен, нито ще бъде в скоро време решен. Плевнелиев няма политическите ресурси като своите предшественици. Но той идва от бизнес среди - доста влиятелни.

Антоний Гълъбов: Бизнес миналото на Росен Плевнелиев може да е гаранция, че няма да се огражда с крупния бизнес като гаранция за политическо въздействие.

Президентът Първанов положи огромни усилия за завръщане на руското влияние в България. Аз очаквам господин Плевнелиев да се опита да генерира стратегическа екпертиза за развитието на България и това ще му помогне да подреди политическите и институционални отношениия.

Целия разговор на Силвия Великова с Антоний Тодоров и Антоний Гълъбов можете за чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна