Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В интернет се търсят работници в сферата на продажбите, търговията и ресторантьорството

В секторите на продажбите, търговията и ресторантьорството има най-много работни места, обявени в интернет. Месечно за около 20 хиляди свободни позиции във всички области се изпращат близо 2 милиона автобиографии. Данните са на един от големите сайтове за обяви за работа.

Все повече чуждестранни компании изнасят част от технологичните, финансово-счетоводните си дейности или обслужването на клиенти в страни като България, обясни Пламен Вушев, управител на сайта.

Технологиите позволяват един програмист, примерно, да избере да работи в офиса на компанията в София или в офиса на компанията в Чикаго. Преди трябваше самият служител да отиде в компанията, сега компанията идва при него, посочи Вушев.

Уменията, които никога няма да са излишни на кандидатите за работа, са езиците, увери Пламен Вушев. Той уточни, че колкото по-необичайни езици владеят кандидатите, толкова по-добре. За възрастта Вушев коментира:

В технологичните сектори възрастовата граница спада, защото: първо, има недостиг и второ, студентите имат възможност да започнат работа много рано. От другите специалности компаниите предпочитат да наемат хора с натрупан и доказан опит. Образованието е само основа. Хората трябва да са готови да се адаптират към средата - независимо от образованието, което имат, да се насочат в друга област.

Вушев предуреди, че ако работодателите търсят точно определени умения, високата квалификация, образование и опит могат също да направят кандидата неподходящ.

Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна