Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев: Новият вицепрезидент трябва да работи по нови правила

Снимка: БГНЕС

ОТ РЗС настояват за създаването на анкетна комисия в парламента, която да разгледа случаите на помилвания на президента. В ефира на предаването "12 плюс 3" Яне Янев изказа аргументите си в полза на създаването на комисията.

Единствено парламентарната анкетна комисия може да проучи цялостната дейност на вицепрезидента и подпомагащата го комисия по помилванията и да установи принципите, нормативните основания, реда на действие и фактическите обстоятелства, при които е упражнено правото на помилване, обясни Янев. Той изрази недоумението си, че от 530 помилвани лица само името на Цветелин Кънчев е известно на широката публика. Искаме да има прозрачност и комисията да уточни защо тези лица не са публично известни, допълни събеседникът.

От своя страна вицепрезидентът Ангел Марин в интервю, излъчено по "Хоризонт" преди няколко дни, части от които прозвучаха отново в "12 плюс 3", обясни каква е процедурата по помилването. Никой не е изключен от тази процедура, стига да отговаря на приетите норми и критерии, заяви вицепрезидентът, като обоснова липсата на огласяване на имената на помилваните с тяхното желание да бъдат интегрирани в обществото.

Обяснението му беше характеризирано от Яни Янев като нелепо. Трябва да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, за да може новият вицепрезидент да работи по други правила по отношение на помилването, каза Янев

Чуйте цялото интервю на Снежана Иванова с Яне Янев, както и части от интервюто с вицепрезидента Ангел Марин, в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени