Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Wasting Light на Fоо Fighters – Албум на годината

 

Албумът Wasting Light на Fоо Fighters беше обявен за „Албум на годината” от Billboard. Това e първият албум на американската рок банда, който застава на 1 в Billboard Top 200 Albums с продадени 235 хиляди копия в първата седмица, както и най-високо оцененият им студиен проект от музикалната критика в САЩ и в Европа.

Foo Fighters е основана от екс-барабаниста на Нирвана Дейвид Грол през 1994 г. след самоубийството на Кърт Кобейн и разпадането на легендарната сиатълска гръндж банда. Бързо изгради собствен облик и се превърна в една от най-значимите рок групи за последните десет години.

Wasting Light /2011/ е седмият студиен албум на Foo Fighters. В него продължава успешната работа на групата с легендарния продуцент Бъч Виг /Сътрудничеството му с Дейв Грол започва със записите на култовия албум на Нирвана Nevermind/. Още един член на Нирвана – басистът Крист Новоселич, участва в парчето “I Should Have Known”. Пат Смиър – втори китарист на концертите на Нирвана, също свири в албума. „Wasting Light” е записан изцяло на аналогови касети в гаража на Дейв Грол в дома му в Калифорния. В него групата се връща към своите корени като съзнателно е търсен суровият, необработен дигитално рок саунд.

Едновременно с издаването на албума беше направен и документален филм за Foo Fighters, който проследява цялата история на групата: от демо касетите на Дейв Грол, записани по времето, когато е барабанист на  Nirvana, до наградите Грами, мултиплатинените продажби и превръщането на Foo Fighters в една от най-великите рок банди.

По публикацията работи: Росица Кавалджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна