Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимоти Гардън Аш: Европа все още не е преодоляла кризата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европа все още не е преодоляла кризата. Освен бюджетна дисциплина и икономии, нужна е и стратегия на растежа. Това заяви британският историк и публицист Тимоти Гардън Аш на икономическия форум в Давос, Швейцария:

Налице е монетарният, фискалният план за спасяване на еврозоната със или без Гърция, но без стратегия на растежа тези мерки няма да са дълготрайни. Говори се предимно за бюджетна дисциплина, за мерки за икономии, но са нужни и стимули, които могат да дойдат от европейския бюджет и от частния сектор, ако той си възвърне доверието.

В интервю за швейцарската телевизия той заяви още, че политиците и бизнесът, събрани в Давос, трябва да обсъждат стратегиите за реформиране на капитализма:

Трябва да бъде намалено неравенството, което е преди всичко в западния капитализъм и затова в криза е именно западният, демократичният капитализъм. При това не трябва да изпускаме от поглед Изтока, който предлага алтернативен модел - авторитарният капитализъм. Той не може да е наш модел, но след края на съветската конкуренция за щастие имаме нов стимул за съревнование - китайската конкуренция.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени