Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Връщаме се към модела в МВР от преди 1989 година

Снимка: БГНЕС

В МВР няма да има полицаи, които ще останат без работа - това е обясни министър Цветан Цветанов. Незаетите 3000 бройки ще бъдат съкратени, вече са освободени работещите пенсионери, които в министерството са били 214. Не са освободени само пилотите на хеликоптерите на Гранична полиция. Така служителите в МВР остават около 55 000. Колко струва издръжката на един полицай и останалите подробности за реформите в МВР, чуйте в репортажа на Николай Христов.

Валентин Попов, представител на един от синдикатите във вътрешното министерство, каза в "12+3", че вярва на думите на министър Цветанов, че съкратени ще са бройки, а не хора. Дали в резултат на закриването на някои щатове, ще се увеличи натоварването на други, очакваме становище от страна на ръководството, каза Попов. 

От своя страна Николай Радулов, бивш секретар на МВР, коментира, че няма обяснение какъв ще е ефектът от сливането на Главна дирекция "Криминална полиция" и "Охранителна полиция". Същността на действие на тези главни дирекции е доста различна. Съкращаването на обявените 3000 бройки не можем да наречем реформа. Когато тези две дирекции се слеят, се връщаме към модела в МВР, познат от преди 1989 г. Сериозна реформа не може да се извърши, докато не се направи вътрешно трансформиране на щата. Това, което трябва да се направи, е да се извърши децентрализация, смята Радулов.

В звуковите файлове можете да чуете мненията

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна